maanantai 9. joulukuuta 2013

Kaksikasvoinen Suomi

Kaksikasvoinen Suomi


30. tammikuuta 2013 kolme miestä yritti väkivalloin tunkeutua Jyväskylän kirjastossa pidettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Yksi heistä löi ovimiestä pullokassilla ja nyrkillä. Muuan ovimiehen avuksi rientänyt mies sai tilanteessa iskun teräaseesta. Poliisi otti myöhemmin kiinni uusnatsilaisen Suomen Vastarintaliikkeen aktiivin epäiltynä hyökkäyksestä.

Siis kirjaesittely, johon yritti hyökätä kolme miestä. Kaksi ihmistä vahingoittui lievästi, aineellisia vahinkoja ei tullut lainkaan.

6. joulukuuta 2013 yli 200 ihmistä osoitti mieltään Tampere-talon edustalla Kiakkovieraat-tapahtumassa, samaan aikaan kun tasavallan presidentti vieraineen juhli sisällä talossa itsenäisyyspäivää. Monta kymmentä heistä kaatoi suoja-aitoja, heitteli poliiseja pulloilla ja ilotulitteilla sekä hakkasi ratsupoliisien hevosia jääkiekkomailoilla. Yli kymmenen poliisia loukkaantui, heistä kaksi joutui sairaslomalle, ja hevoset saivat mailaniskuista avohaavoja. Tavoitteena mellakoitsijoilla oli Kiakkovierasblogin mukaan "oikein ajoitetuilla pistohyökkäyksillä, harhautuksilla ja yhteistyöllä ... iskeä  presidentin joukkojen heikkoon kohtaan, ja edetä kohti Helsingin herrojen summuiden helppoheikkien kekkereitä". Kun tavoitteeseen ei päästy, lähtivät he käyttelemään mailojaan tamperelaisten rakennusten ikkunoihin. Poliisi epäilee väkivallasta ja ilkivallasta anarkisteja.

Siis valtionpäämiehen isännöimä suuri juhla, johon yritti hyökätä monta kymmentä ihmistä. Yli kymmenen virkavallan edustajaa vahingoittui, ainakin kahta eläintä haavoitettiin, ja aineelliset vahingot nousevat kymmeniin tuhansiin euroihin


***

Kirjastohyökkäykseen reagoitiin muun muassa seuraavasti:

Pääministeri Jyrki Katainen otti asiaan kantaa seuraavana päivänä blogissaan. "Näkemyserot eivät ... saa johtaa siihen, että kyseenalaistetaan toisten ihmisten, ihmisryhmien tai poliittisten mielipidesuuntien edustajien oikeus elää rauhassa ja turvassa", "[k]einotekoisen vastakkainasettelun lietsonta ... on tuomittava ja torjuttava" - tässä otteita hänen sanoistaan.

Saman päivän aikana Keskisuomalainen uutisoi aiheesta viidesti, YLE samoin viidesti, Aamulehti neljästi, iltapäivälehdet yhteensä seitsemän kertaa. Listaa voisi jatkaa. 

Helsingin Sanomat tuomitsi pääkirjoituksessaan hyökkäyksen. Samoin teki Karjalainen.

Tiedotusvälineet julkaisivat tutkijoiden lausuntoja tapahtumista. Ääneen pääsi muun muassa tutkija  Vesa Puuronen, joka kuuluu kahden Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajan kanssa samaan puolueeseen. Keskustalainen tutkija Jussi Jalonen visioi tähän tapaan: "Looginen seuraus tästä tietysti olisi, että seuraavaksi olisi [käytössä] ampuma-ase."

Avatessaan helmikuussa valtiopäivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui hyökkäystä väkivallaksi "kaikkia kohtaan".

***

Itsenäisyyspäivän mellakoihin on "reagoitu" muun muassa seuraavasti:

Pääministeri Jyrki Katainen on kommentoinut asiaa niukasti, ei suinkaan omasta aloitteestaan vaan YLE:n häntä haastatellessa. Tasavallan presidentti Niinistö ei ole puhunut eikä pukahtanut. Tämä on siihen nähden kummallista, että molemmat miehet sekä heidän työtoverinsa olivat itse uhattuina tilanteessa - tai siis poliisin avun puuttuessa olisivat olleet. 

Helsingin Sanomien pääkirjoitukset ovat käsitelleet Moldovaa, naisten määrää Suomen urheilujohdossa sekä Nelson Mandelaa. Näkökulma-palstalla Janne Toivonen kirjoittaa kokemuksistaan Tampereella:
"Vaikka jo soihdut, paukkupommit ja siniristilipun poltto voivat jostakusta näyttää mellakalta, todelliseen mellakointiin syyllistyi perjantaina vain murto-osa mielenosoittajista, arviolta muutama kymmenen henkeä."
Enimmäkseen siis rauhallista väkeä.
"Sylki lensi miehen suusta. Tuloerot kasvavat mutta eliitti viis veisaa, ja Suomi kumisee henkistä tyhjyyttä! Mies huusi opiskelevansa yliopistossa ja jatkoi monologiaan, jossa vilisi keskivaikeita taloustermejä suunnilleen oikein käytettyinä."
Kovia ovat lukemaankin.

Tutkija Samu Lindström arvelee, että yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttuminen on voinut nostaa Kuokkavierasjuhlien perinteen (nyt siis Kiakkovieraiden nimellä) jälleen esille. Jussi Jalonen ei ole sanonut, että ilotulitteiden jälkeen seuraava looginen askel mellakka-aseistuksessa olisi raketinheitin.

Kansanedustaja Anna Kontula kertoo ymmärtävänsä mielenosoittajia ja tuntevansa "ihmisiä, jotka siellä pyörivät". Hän selittää väkivaltaa kasvaneella eriarvoisuudella, syyllä, jolla kaikki paha maailmassa voidaan tunnetusti kuitata.


***

Ajatellaanpa, että Jyväskylän puukotuksen jälkeen joku kansanedustaja olisi sanonut ymmärtävänsä hyökkääjiä sekä tuntevansa heitä tai heidän viiteryhmäänsä kuuluvia. Ajatellaan, että hän olisi esittänyt väkivallan johtuvan vaikkapa kasvavista monikulttuurisuuden ongelmista. Ei, edes sen yhden puolueen kansanedustajista kukaan ei olisi avautunut tällä tavoin.

Ajatellaan edelleen, että kymmenien uusnatsien joukkio riehuisi suuren suomalaisen kaupungin keskustassa. He rikkoisivat ikkunoita, löisivät poliiseja ja näiden ratsuja mailoilla ja huutaisivat "rotusotaa" - niin kuin Tampereella huudettiin "luokkasotaa". Poliiseja he kutsuisivat "jutskujen kätyreiksi". Mistä muusta tässä maassa, erityisesti sen mediassa, enää puhuttaisiin koko seuraavan vuoden aikana? Ei takuulla mistään. Koulujen historiankirjoista otettaisiin uusintapainokset, jotta tapaus saataisiin mukaan opetusohjelmaan.

Suhtautumisessaan yhteiskunnallista agendaa ajavaan väkivaltaan Suomi on hämmästyttävän kaksikasvoinen maa. Kysymys näyttäisi edellä esitettyjen havaintojen perusteella olevan siitä, että "oikeiden asioiden" puolesta rettelöiminen on hyväksyttävää. Kunhan muistaa huutaa tuloerojen kasvusta ja henkisestä tyhjyydestä sekä käyttää keskivaikeita taloustermejä suunnilleen oikein, on kaikki heti paljon luvallisempaa. Niitä muutamia, joita tällainen sekulaarin maailman jeesustelu ei hämää, on suomalainen poliisi: se osaa kutsua Tampereen häirikköjä totuudenmukaisesti rosvojoukoksi. Melkein toivon, että poliisi vielä jonain päivänä johtaisi tätä maata.

Mainittakoon nyt sivumennen, että Jyväskylässä riehunut Vastarintaliikekin on keuhkonnut tuloerojen kasvusta ja henkisestä tyhjyydestä. Eipä tämä kuitenkaan kiillottanut heidän kuvaansa. Sen ei pitäisikään kiillottaa kenenkään sellaisen kuvaa, joka pyrkii sabotoimaan toisten ihmisten laillista kokoontumista. En tosiaan tiedä, mitä vasemmistohuligaanien on tehtävä, ennenkuin heidän syntejään lakataan katsomasta "oikeista" arvoista kudotun vanhurskauttavan verhon läpi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti