maanantai 14. lokakuuta 2013

Lauseanalyysia

Lauseanalyysia


Tietynlaiset tekstit ovat erityisen taipuvaisia mutkikkaiden rakenteiden ja hämärien käsitteiden ryöstöviljelyyn. Jokainen kansalainen hikoilee epäilemättä joskus viranomaistekstien äärellä, mutta eräillä meistä on vaivoinaan myös tieteellinen kirjallisuus. 

Syksyn visaisimman virkkeen on kirjoittanut Outi Fingerroos artikkelissaan "Punaisen Viipurin muistin paikat 1918" teoksessa Uskonnon paikka (Fingerroos et al. 2004):
"Rakennan sisällissodan aikaisista kuolemanrituaaleista tulkinnan, joka kietoo yhteen sekä rituaalien tutkimukseen, tilaan, paikkaan ja maisemaan liitetyn muistin politiikan että mikro- ja makrotason rakenteista käsin nousevan merkityksenannon."
Miten tämä vyyhti pitäisi ymmärtää? Ensimmäinen lause on toki aivan selkeä: "Rakennan sisällissodan aikaisista kuolemanrituaaleista tulkinnan." Mutta sitten: "joka kietoo yhteen sekä rituaalien tutkimukseen, tilaan, paikkaan ja maisemaan liitetyn muistin politiikan". Tässä lukijan on pidettävä näpeissään ainakin neljä asiaa kerralla. 1) Rituaalien tutkimukseen liitetty/liitetyn muistin politiikka      2) tilaan liitetty/liitetyn muistin politiikka 3) paikkaan liitetty/liitetyn muistin politiikka ja 4) maisemaan liitetty/liitetyn muistin politiikka. Kuten huomaamme, emme voi edes tietää, tarkoittaako kirjoittaja johonkin liitettyä muistin politiikkaa vai johonkin liitetyn muistin politiikkaa.

Ja sitten pitäisi vielä tietää, mitä on "muistin politiikka". Eiköhän tässä ole jo sen verran pureksittavaa, että jätetään nuo "mikro- ja makrotason rakenteet" sekä "[niistä] käsin nouseva merkityksenanto" suosiolla toiseen kertaan.

"Rakennan tästä virkkeestä tulkinnan, joka sekä kietoo yhteen että avaa ja selittää sekä rituaalien tutkimukseen, tilaan, paikkaan ja maisemaan liitetyn muistin politiikan - tarkoitettiinpa tällä sitten näihin liitettyä muistin politiikkaa tai näihin liitetyn muistin politiikkaa - että mikro- ja makrotason rakenteista käsin nousevan merkityksenannon käsitteitä."





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti