maanantai 11. helmikuuta 2013

Tasa-arvoinen sensuuri

Tasa-arvoinen sensuuri


Tänään netissä poukkoillessani törmäsin viime aikojen hämmästyttävimpään ja riemastuttavimpaan uutiseen. Turun Sanomat kertoi Facebook-sivusta, jolla pakolaiset ja muut maahanmuuttajat levittävät itseensä kohdistuvaa huumoria. Viime lokakuusta asti toiminut Troll pakolaiset on kuulemma saanut osakseen paljon suosiota ja huomiota.

Vierailu sivustolla toi minulle mieleen ensimmäisen kirjoitukseni Helsingin Sanomien mielipidesivulla toissa syksynä. Siinä arvostelin presidentti Tarja Halosen ehdotusta jakaa suomalaisille oppaita, joissa heitä kiellettäisiin nauramasta rasistisille vitseille. Peräsin oikeutta  kansojen, kulttuurien ja uskontojen piikittelyyn kaikille, joilla on kanttia nauraa myös omille viiteryhmilleen. Muistutin esimerkillisenä pitämästäni sarjasta Manne-tv (sittemmin Romano-tv), joka keskeytyi lopulta kiistaan, jossa herkkänahkaisemmat romanit ottivat mittaa itseironiaan ryhtyneistä heimoveljistään. Troll pakolaiset edustaa suunnilleen saman lajin huumoria, ja odotankin mielenkiinnolla sivun tulevia vaiheita. Draamaa saattaa olla luvassa, mutta ei niinkään kansallisten vähemmistöjen sisäisinä tai välisinä kiistoina, vaan ulkoisen uhan lietsomana. Turun Sanomat, korostukset minun:


Sananvapaussyyttäjä Mika Illman sanoo, ettei herjanheiton kohdistuminen omaan ryhmään tee siitä automaattisesti laillista.
– Nämä ihmiset eivät käytä puhevaltaa kokonaisen kansanryhmän puolesta. Heillä ei ole valtaa sanoa, että jokin loukkaa ja jokin ei.
Illman ei ole tutustunut Troll pakolaisten aineistoon mutta arvioi, että sananvapauden rajat ovat koetuksella.

"Sananvapaussyyttäjä" on uusi ja vaikuttava titteli Mika Illmanin nimen edessä. Ainakaan minä en ole siihen ennen törmännyt vaikka olenkin useissa yhteyksissä Illmanista lukenut. Sinänsä käsite on osuva, koska Illman on erikoistunut sananvapausasioihin ja niistä hänet lähinnä tunnetaan (exempli gratia Jussi Halla-ahon vainoaminen), mutta henkilökohtaisesti pidän sitä epämiellyttävän kuuloisena.

Seuraavaksi Illman kertookin (epäsuorasti), miksi termi "sananvapaussyyttäjä" saa oloni levottomaksi. Hän toteaa, että Troll pakolaisten ylläpitäjät eivät voi määritellä, mikä ketäkin loukkaa. Hän lienee tässä oikeassa - mutta kuka sen sitten voisi määritellä? Älkää luulkokaan, ettei joku voisi. Illmanin tähänastisen toiminnan tuntien muotoilkaamme uudelleen hänen TS:lle antamansa lausunto:

-Minä käytän puhevaltaa kokonaisen kansanryhmän puolesta. Minulla on valta sanoa, että jokin loukkaa ja jokin ei.

Tervettä tässä on se, että huumorin kukkaset pyritään johdonmukaisesti kitkemään niin ns. kantasuomalaisten kuin muualta tulleidenkin istutuksista. Nyt ei pääse valittamaan, että  maahanmuuttajia suositaan ja heille annetaan erivapauksia, niin että kaiken maailman monikulttuurisuuskriitikkojenkin pitäisi olla tyytyväisiä.

No, minä en ainakaan ole. Tämä siksi, että kannatan laajempaa sananvapautta ihan oikeasti kaikille. Jos minua kielletään levittämästä etnisiä ryhmiä piikittelevää huumoria, se on vääryys, eikä se korjaannu sillä, että sama asia kielletään myös etnisiltä vähemmistöiltä. Jää nähtäväksi, ottaako Illman tosissaan maalitaulukseen Troll pakolaiset -sivuston. Mikäli ottaa, hän joutuu käymään osaa niistä vastaan, joiden oikeuksia on tähän asti ollut puolustavinaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti